жегаИдват летни жеги, които не трябва да се подценяват имайки предвид , че жегата намалява рабоспособността на човека в по-голяма степен отколкото зимния студ. Срещу студа можем да се борим и като обличаме повече дрехи, докато през лятото няма как да се събличаме повече и повече. Ето защо е много важно в работните помещения да се подържа нормална температура, която най-общо сметнато трябва да бъде не по-ниска от 6-10 градуса спрямо външната температура. В противен случай риска от ангина посред лято- ужас!!неразположение и летни грипове нараства.

На първо време за да решим проблема с жегите трябва да изберем подходящ за тази цел климатик, който да отговаря и на условията в помещението. Избран само по мощност, обаче може да се окаже, че не сме постигнали желания комфорт. Това се дължи на обстоятелството, че климатиците са все пак-сложни уреди, които имат някои недостатъци с които трябва да се съобразим. Тези уреди освен че произвеждат топло и студено , също така произвеждат негативни неща като шум, течение, плесени и гъбички, така,че ако не се съобразим с тези недостатъци- можем да бъдем неприятно изненадани от скъпата покупка. Ето защо най-искрено Ви препоръчваме , когато решите да се отоплявате и охлаждате с такива уреди да се обърнете към специалист с който да се консултирате за това решение. Специалиста тярбва да Ви осведоми за всички проблеми около експлоатацията на такива уреди съобразно Вашия случай, и имайки предвид всички обстоятелства Вие да вземете оптималното решение. Все пак тази покупка е една инвестиция , от която очаквате освен комфорт , така и възвръщаемост на средствата. В противен случай , може да се окаже, че вместо облекчение Вие сте си купили куп проблеми.

Осведомете се по различни пътища за новостите в тази област и изисквайте от Вашия консултант да Ви ги разясни, защото понякога се оказва, че независимо от цената Вие може да предпочетете новост , която решава важен за Вас проблем. Например сега има климатици , които освен перфектни филтри за пречистване на въздуха има и такива които обработват въздуха допълнително срещу миризма от цигари- озонират, йонизират – сами си почистват филтрите и други функции, които до голяма степен намаляват влиянието на вредните ефекти от използването на такива уреди.

Ако вече имате такъв уред и все още му се радвате и разучавате, сега е момента да Ви подскажем някои тънкости в експлоатацията , които да Ви превърнат радостта в разбиране.

Първоначално задължително прочетете инструкцията за монтаж и експлоатация, от които ще научите дали вашия инсталатор се е справил добре с работата и не се стеснявайте да направите съответните забележки на майсторите –базирайки се на тези инструкции. Поискайте задължително да Ви обяснят всички детайли при експлоатацията на уреда ,така че за да ги разберете и прилагате , за да можете после Вие да ги обясните на останалите членове на семейството или колегите които ще ползват този уред. Разгледайте добре дистанционното и изучете всички негови бутони и техните функции. Това го направете , докато еуфорията от новия уред не Ви е напуснала, защото наблюденията показват, че като загубите интерес от тази придобивка, няма да ползвате всички полезни функции на уреда.

Подробно се осведомете за всички профилактики, които трябва да се правят периодично, защото в противен случай, освен,че може уреда да се повреди-може и да си навлечете всякакви неразположения и болести. Най-горещо Ви препоръчвам редовно да почиствате филтрите, топлообменниците и вентилаторите-особено през летния период, защото комбинацията от прах и влага в тях довеждат до образуване на плесени и гъбички, които могат да Ви разболеят, както вас- така и най-вече Вашите деца.

Винаги преди нов сезон се обръщайте към сервизната компания за профилактика на уреда- Разходите за това все пак си струват, защото те трябва освен да Ви почистят основно уреда- ще проверят някои работни параметри, от които зависи безаварийната му работа. Не занемарявайте уреда, защото ако утре той се развали помислете първо къде е Вашата вина за това. Тази вина може да се изразява и в слаб контрол върху сервизната фирма. Изисквайте от тях предварително какви операции е нужно да извършат, какви са критериите за добре свършена работа и изисквайте тя да бъде свършена коректно.

Ако все още четете тези редове, това може да означава , че сте от интелигентния вид потребители, които нашата компания се бори да спечели. Политиката на компания ни определя на първо място културата на потреблението, тъй-като високата култура определя както висока ефективност на инвестицията от Ваша страна , така и висока ефективност на работата от наша страна.

Желаем Ви удволетвореност в избора на климатик.

Инж.С.Неделчев