КАМИНИТЕ – СЪРЦЕВИНАТА НА УЮТА

огнището на цивилизациятаИсторически и психологически човекът е обвързан с огъня и той е може-би един от основните фактори в развитието му като интелигентен вид. Това може да Ви се стори забавно, но ако се замислим всъщност няма друго същество на земята което изкуствено да предизвиква огън и да черпи от него ползи. Аз поне не се сещам. Използването на огъня за обработване на храната е довело също така и до физиологичните промени в храносмилателната ни система и ни прави за сметка на интелигенстността –зависими от това ни изобретение. Неистовата уплаха от явлението огън в животинския ни период, преминава през уважение и желание за огън.

Ето защо наличието на камини в съвременното жилище е така натурален и необходим атрибут, който огънятдори неизползван носи домашен уют и спокойствие , който тушира до голяма степен ежедневния стрес от динамичното ни ежедневие. Смешно е да казваме, че камините лекуват болести, рак но със сигурност може да кажем че в голяма степен ги предотвратяват. Каква – можем само да гадаем. Логиката обаче определя това да е така. На изток биха определили камината като най-важния елемент на фън-шуй(каквото и да означава това).

В сегашно време освен като фън-шуй на камината се възлагат и други надежди. Много от нас избират камината като основно отопление. Причината за това е , че все още дървата и дървесните деривати са едно от най-евтините суровини за получаване на топлина. Дървата са по –евтини от тока, климатика, газта и течните горива – в пъти. За семейства в дома на които постоянно има кой да поддържа камината да гори- това е най –успешния начин да се отопляват.

Много от желаещите да си сложат в хола една хубава камина се колебаят какъв вид да е тя – с въздушна или водна риза. Както знаем в техниката всичко си има предимства и недостатъци. Ние Ви препоръчваме все пак тази с водна риза- освен ако жилището Ви се състои от 1-2 стаи и не си заслужава голямата инвестиция.

Защо водна риза ли- защото мястото на камината е в центъра на жилището и ако е с въздушна риза- конвективните течения се усилват от този факт, тъй като студения поток от прозорците се усилва от вертикалния топъл въздушен поток от центъра на жилището произведен от камината. Ако към въздушната риза сте монтирали и направляващи въздуховоди – то тогава се явява друг недостатък. Освен скъпото вложение за въздуховоди- заемащи голямо пространство в помещенията Вие разпределяте въздуха от помещението където е камината към останалите помещения –спални , детски , кабинети – където не винаги е добре мириса на цигари или пържено от хола да се усеща и там.

уютАко жилището Ви е по-големичко и има повече помещения освен хол и спалня е добре да се помисли за камина с водна риза. Основното предимство е че тя топли навсякъде без да смесва въздуха от различни помещения и това го прави основно с радиатори , чието място е под прозорците за да спира студеното течение от стъклата. По този начин температурата в помещенията е равномерна и липсва течение , което да води до дискомфорт. Запомнете – отоплението е скъпа инвестиция която задължително трябва да бъде добра инвестиция. Тази инвестиция до голяма степен предопределя бъдещия Ви живот в това жилище. Ето защо трябва внимателно да се подхожда към този проблем.

Когато решите да сложите камина трябва да имате предвид следното: